Ciasto filo – bliskowschodnie inspiracje na talerzu

ciasto filo

Od wielu lat w naszych domowych kuchniach pojawiają się produkty pochodzące z różnych stron świata. Coraz śmielej czerpiemy kulinarne inspiracje z wielu odległych zakątków i serwujemy na naszych stołach rozmaite egzotyczne i nieznane dotąd dania i przekąski.

Bardzo chętnie korzystamy z nowych produktów, takich jak choćby pochodzące z Turcji ciasto filo, które pomaga urozmaicić nasze codzienne posiłki lub stworzyć oryginalne smakołyki na spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Zainspiruj się poniższymi wskazówkami i sprawdź, jak wykorzystać to delikatne ciasto w swojej kuchni. 

5 faktów o cieście filo

Ciasto filo bardzo często jest mylone z ciastem francuskim, które obecnie jest bardzo często wykorzystywane do przygotowywania szybkich przekąsek, zarówno tych na słono, jak i na słodko. Jednak w praktyce oba te produkty znacznie się od siebie różnią. 

  1. Przede wszystkim ciasto filo wywodzi się z Turcji, choć bardzo często spotykamy je też w kuchni greckiej. 
  2. Ciasto to jest bardzo delikatne – składa się z kilku warstw, które przypominają wyjątkowo cienkie listki lub kartki papieru. 
  3. Do jego przygotowania potrzebujemy zaledwie trzech składników, takich jak mąka, woda i olej. 
  4. Samodzielne przygotowanie ciasta jest czasochłonne i wymaga cierpliwości – trzeba je rozwałkowywać na cienkie płaty i stale podsypywać mąką. 
  5. Zarówno sklepowe, jak i domowe ciasto filo doskonale przechowuje się w zamrażalniku – trzeba jedynie pamiętać, aby chronić je przed wysychaniem. 

Stwórz pyszne dania z ciastem filo

Ciasto filo świetnie nadaje się do dań słodkich i wytrawnych. Może być bazą wielu smakołyków, które z pewnością zaciekawią miłośników kulinarnych eksperymentów. Poniżej znajdziesz inspiracje na proste przekąski i desery. Oto kilka propozycji:

  • słodkie roladki z ciasta filo z migdałami i pistacjami, 
  • baklawa przekładana kremem czekoladowo-orzechowym, 
  • strudel z ulubionymi owocami, 
  • tarta ze szpinakiem i fetą, 
  • dynia zapiekana pod filo, 
  • sakiewki z nadzieniem meksykańskim, 
  • trójkątne pierożki z wędzonym łososiem lub farszem mięsnym.

Mimo tego, że własnoręczne zrobienie ciasta filo nie jest proste, warto podjąć to wyzwanie. Jeśli zaś nie jesteśmy pewni swoich sił, z pomocą przychodzi nam gotowe ciasto, które znajdziemy dziś w wielu sklepach. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut – wystarczy wybrać odpowiednie dodatki, a całe danie zapiekać w piekarniku. Po ok. 20 – 30 minutach smaczna przekąska będzie gotowa i z przyjemnością będziemy mogli serwować ją naszym gościom.  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Nasze portale: I-zdrowie.pl | Na-odpornosc.pl | Icd10.com.pl | Wydzialurody.pl | Aptekiarnika.pl | Travel-med.pl | Drwatt.pl | Swiatzdrowia24.pl | Witalnosc-zdrowie.pl | Chcebudowac.pl | Docieplenie-domu.pl | Architekci24h.pl | Akma-meble.com.pl | Wygodnydom.info.pl | Kolekcjemebli.pl | Gardenportal.pl | Zielonydomek.net.pl | Meble-trendy.com.pl | Wizualizacje-architektoniczne.com.pl | ABC4home.pl | Ilekosztujedom.pl | Blog-wnetrzarski.pl | Zaczarowane-ogrody.pl | Kwiatowyswiat.pl | Ecofloor.pl | Remobudowa.pl | Fullhouse.com.pl | Specjalisci-budownictwo.pl | Artadom.pl | Beton-wiercenie.pl | Znarzedziami.pl | Twoje-domy.com.pl | Hostelpromenada.pl | Hosteltaurus.pl | Kajakcentrum.pl | Silesia-travel.pl | Kwaterynoclegi.pl | Goldhotels.pl | Abc-leasing.pl | Bkkinwest.com.pl | Cashflow.info.pl | Autreme.pl | Eurodiesel.pl | Autoporada.pl | Jakszef.pl | Ciuchyzsieci.pl | Stylowakobieta.info.pl | Watchit.pl | Infoon.pl | Centermedia.pl | Filmy-seriale.pl |