Ciasto filo – bliskowschodnie inspiracje na talerzu
Od wielu lat w naszych domowych kuchniach pojawiają się produkty pochodzące z różnych stron świata. Coraz śmielej czerpiemy kulinarne inspiracje z wielu odległych zakątków i serwujemy na naszych stołach rozmaite egzotyczne i nieznane dotąd dania i przekąski.
Bardzo chętnie korzystamy z nowych produktów, takich jak choćby pochodzące z Turcji ciasto filo, które pomaga urozmaicić nasze codzienne posiłki lub stworzyć oryginalne smakołyki na spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Zainspiruj się poniższymi wskazówkami i sprawdź, jak wykorzystać to delikatne ciasto w swojej kuchni.
5 faktów o cieście filo
Ciasto filo bardzo często jest mylone z ciastem francuskim, które obecnie jest bardzo często wykorzystywane do przygotowywania szybkich przekąsek, zarówno tych na słono, jak i na słodko. Jednak w praktyce oba te produkty znacznie się od siebie różnią.
- Przede wszystkim ciasto filo wywodzi się z Turcji, choć bardzo często spotykamy je też w kuchni greckiej.
- Ciasto to jest bardzo delikatne – składa się z kilku warstw, które przypominają wyjątkowo cienkie listki lub kartki papieru.
- Do jego przygotowania potrzebujemy zaledwie trzech składników, takich jak mąka, woda i olej.
- Samodzielne przygotowanie ciasta jest czasochłonne i wymaga cierpliwości – trzeba je rozwałkowywać na cienkie płaty i stale podsypywać mąką.
- Zarówno sklepowe, jak i domowe ciasto filo doskonale przechowuje się w zamrażalniku – trzeba jedynie pamiętać, aby chronić je przed wysychaniem.
Stwórz pyszne dania z ciastem filo
Ciasto filo świetnie nadaje się do dań słodkich i wytrawnych. Może być bazą wielu smakołyków, które z pewnością zaciekawią miłośników kulinarnych eksperymentów. Poniżej znajdziesz inspiracje na proste przekąski i desery. Oto kilka propozycji:
- słodkie roladki z ciasta filo z migdałami i pistacjami,
- baklawa przekładana kremem czekoladowo-orzechowym,
- strudel z ulubionymi owocami,
- tarta ze szpinakiem i fetą,
- dynia zapiekana pod filo,
- sakiewki z nadzieniem meksykańskim,
- trójkątne pierożki z wędzonym łososiem lub farszem mięsnym.
Mimo tego, że własnoręczne zrobienie ciasta filo nie jest proste, warto podjąć to wyzwanie. Jeśli zaś nie jesteśmy pewni swoich sił, z pomocą przychodzi nam gotowe ciasto, które znajdziemy dziś w wielu sklepach. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut – wystarczy wybrać odpowiednie dodatki, a całe danie zapiekać w piekarniku. Po ok. 20 – 30 minutach smaczna przekąska będzie gotowa i z przyjemnością będziemy mogli serwować ją naszym gościom.