Ciasto filo – bliskowschodnie inspiracje na talerzu

ciasto filo

Od wielu lat w naszych domowych kuchniach pojawiają się produkty pochodzące z różnych stron świata. Coraz śmielej czerpiemy kulinarne inspiracje z wielu odległych zakątków i serwujemy na naszych stołach rozmaite egzotyczne i nieznane dotąd dania i przekąski.

Bardzo chętnie korzystamy z nowych produktów, takich jak choćby pochodzące z Turcji ciasto filo, które pomaga urozmaicić nasze codzienne posiłki lub stworzyć oryginalne smakołyki na spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Zainspiruj się poniższymi wskazówkami i sprawdź, jak wykorzystać to delikatne ciasto w swojej kuchni. 

5 faktów o cieście filo

Ciasto filo bardzo często jest mylone z ciastem francuskim, które obecnie jest bardzo często wykorzystywane do przygotowywania szybkich przekąsek, zarówno tych na słono, jak i na słodko. Jednak w praktyce oba te produkty znacznie się od siebie różnią. 

  1. Przede wszystkim ciasto filo wywodzi się z Turcji, choć bardzo często spotykamy je też w kuchni greckiej. 
  2. Ciasto to jest bardzo delikatne – składa się z kilku warstw, które przypominają wyjątkowo cienkie listki lub kartki papieru. 
  3. Do jego przygotowania potrzebujemy zaledwie trzech składników, takich jak mąka, woda i olej. 
  4. Samodzielne przygotowanie ciasta jest czasochłonne i wymaga cierpliwości – trzeba je rozwałkowywać na cienkie płaty i stale podsypywać mąką. 
  5. Zarówno sklepowe, jak i domowe ciasto filo doskonale przechowuje się w zamrażalniku – trzeba jedynie pamiętać, aby chronić je przed wysychaniem. 

Stwórz pyszne dania z ciastem filo

Ciasto filo świetnie nadaje się do dań słodkich i wytrawnych. Może być bazą wielu smakołyków, które z pewnością zaciekawią miłośników kulinarnych eksperymentów. Poniżej znajdziesz inspiracje na proste przekąski i desery. Oto kilka propozycji:

  • słodkie roladki z ciasta filo z migdałami i pistacjami, 
  • baklawa przekładana kremem czekoladowo-orzechowym, 
  • strudel z ulubionymi owocami, 
  • tarta ze szpinakiem i fetą, 
  • dynia zapiekana pod filo, 
  • sakiewki z nadzieniem meksykańskim, 
  • trójkątne pierożki z wędzonym łososiem lub farszem mięsnym.

Mimo tego, że własnoręczne zrobienie ciasta filo nie jest proste, warto podjąć to wyzwanie. Jeśli zaś nie jesteśmy pewni swoich sił, z pomocą przychodzi nam gotowe ciasto, które znajdziemy dziś w wielu sklepach. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut – wystarczy wybrać odpowiednie dodatki, a całe danie zapiekać w piekarniku. Po ok. 20 – 30 minutach smaczna przekąska będzie gotowa i z przyjemnością będziemy mogli serwować ją naszym gościom.