Chcesz zamówić tort? Oto najważniejsze kryteria wyboru!

tort na zamówienie

Wykonywanie tortów na zamówienie to jedna z najpopularniejszych usług w branży cukierniczej. Ogromna różnorodność w tym zakresie pozwala dopasować tort do konkretnej okazji, niemniej trzeba tu mieć na względzie parę istotnych kwestii.

Znajdź odpowiednią cukiernię

Chcąc mieć pewność, że tort będzie odpowiadał indywidualnym wymogom, trzeba znaleźć odpowiednią cukiernię wykonującą torty na zamówienie. Ochota, dzielnica w Warszawie, to jedna z wielu lokalizacji, gdzie działalność prowadzi Piekarnia Grzybki oferująca nie tylko wyroby piekarskie, ale i cukiernicze. Jej pracownicy radzą, aby zapoznać się z propozycjami co najmniej paru cukierni, zwracając uwagę m.in. na rodzaj i jakość składników używanych do pieczenia tortów, smaki oraz kwestie związane z dostawą. Warto sprawdzić również opinie osób, które w danej cukierni zamawiały tort.

Dopasuj tort do okazji

Torty są zamawiane na rozmaite okazje – ślub, urodziny, chrzciny i wiele innych. Wszystkie te uroczystości odznaczają się odmiennym charakterem, w związku z czym wybór tortu musi być dobrze przemyślany. W tej sprawie należy skonsultować się z pracownikami cukierni, którzy są świetnie zorientowani w najnowszych trendach. Mają doświadczenie i rozeznanie w temacie, w związku z czym pomogą wybrać stosowny do okoliczności rodzaj i smak tortu. Przykładowo torty urodzinowe robione są z myślą głównie o preferencjach jubilatów, choć rzecz jasna cukiernia realizująca zamówienie dokłada wszelakich starań, aby smakowały one wszystkim.

Wielkość toru ma znaczenie

Składając zamówienie na tort, trzeba poinformować cukiernię o liczbie gości zaproszonych na imprezę. Jest to bardzo ważne, ponieważ od tego w dużej mierze zależy wielkość ciasta. Przyjmuje się, że dla każdego uczestnika przyjęcia przeznaczony jest jeden kawałek ciasta. Cukiernie stosują przeliczniki wagowe lub na podstawie objętości. Oczywiście nie bez znaczenia w tym kontekście jest to, z jakich składników wykonany jest tort, np. ciasto na lekkim biszkopcie z dodatkiem owoców jest znacznie lżejsze niż tort kremowy.