10 rzeczy, których nie wiedziałeś o usługach gastronomicznych

Czy chcesz zaprosić dziewczynę na randkę i zorganizować romantyczną kolację przy świecach? Nie szukaj odpowiedniej kawiarni ani prestiżowej restauracji! Na ulicy jest piękna jesienna pogoda, sprzyjająca romantycznej kolacji. Czy długo jadłeś obiad nad brzegiem morza, w publicznym parku na trawie, wśród pożółkłych liści lub gdzieś wysoko, skąd rozpościera się wspaniały widok na całe miasto, na przykład na dachu domu?
Nawet jeśli nie jest to coś tak prywatnego i chcesz świętować jedno z ważnych wydarzeń życiowych i musisz zamówić usługę cateringową, a następnie czytaj dalej.
Bufet gastronomiczny lub pomocowy
Jest to jeden z wielu rodzajów wysoce wyspecjalizowanych usług publicznych przedsiębiorstw gastronomicznych, które są związane przede wszystkim z miejscem wydarzenia lub lokalizacją klienta, a nie z miejscem stacjonarnym, w którym przygotowują jedzenie.
1. Pochodzenie usługi gastronomicznej
Zwyczajem jest łączenie imprez gastronomicznych z wyrafinowanymi usługami restauracyjnymi, pięknie urządzonymi namiotami i kelnerami w pięknych smokingach. Będziesz jednak zaskoczony, gdy dowiesz się, że ta użyteczna usługa narodziła się w najbardziej zwyczajnym środowisku wśród ciężko pracujących. W czasie, gdy pierwsze niezwykłe budynki tamtych czasów, wieżowce zostały masowo wzniesione w centrum Nowego Jorku, kontrahenci nie mogli nawet wyobrazić sobie, co napotkają.
Na budowie pracownicy mogli udać się na lunch do pobliskiej jadalni z domową kuchnią. Jednak przy budowaniu wieżowców to się nie uda – czas zejść z wieżowca (wciąż nie ma wind), a następnie pójść w górę. To zajmuje tyle, że nie będzie wystarczającej ilości przydzielonej godziny na lunch. Co więcej, wykonawcy nagle zdali sobie sprawę, że dostarczenie żywności na plac budowy było szybsze i znacznie tańsze. Dlatego ciężcy pracownicy zaczęli zamawiać żywność wyjściową ze stołówek, które znajdowały się w pobliżu.
2. 50% klientów to obcokrajowcy
Nie jest łatwo zorganizować imprezę, poważną wystawę talentów, drogie i przydatne seminarium lub ważną międzynarodową konferencję bez małego bufetu. Różnorodne przekąski, napoje bezalkoholowe i mocne, usługi uprzejmych kelnerów – wszystko to jest budżetowe, a jednocześnie pozwala stworzyć łatwą i zrelaksowaną atmosferę biznesową.
Catering rozprzestrzenił się stosunkowo niedawno. Jednak jednocześnie tempo wzrostu jest bardzo znaczne – przed masowymi wakacjami dość trudno jest znaleźć wyżywienie.
3. Pierwszą rzeczą jest testowanie
W restauracji kelner przynosi menu i konieczne jest określenie kolejności na nim. Profesjonalny cater zawsze przeprowadzi małe testy w trakcie omawiania nadchodzącego zamówienia. Innymi słowy, wszystkie potrawy, które znajdą się w twoim menu, będą oferowane na próbę.
Na przyjęciach są pyszne potrawy, do których jesteśmy przyzwyczajeni, a także różnorodne potrawy prezentowane na szaszłykach. Ponadto kanapki są uważane za dobry dodatek. Główna kuchnia może się różnić – wszystkie porcje mogą być pięknie zaprojektowane, abyś mógł jeść jedzenie stojąc.
4. Odmiany gastronomii
Usługi gastronomiczne związane są z organizacją procesu karmienia ludzi na zewnątrz, w szczególności wyposażoną kuchnią.
Recepcja – jedzenie i napoje są wystawiane w ścisłej zgodzie z etykietą na pięknie urządzonych stołach, ale goście imprezy jedzą jedzenie stojąc.
Bankiet – jedzenie i napoje są układane na stołach, które mogą być dziesiątkami odmian. Goście imprezy jedzą jedzenie podczas siedzenia. Kelnerzy mogą serwować zarówno indywidualnie, jak i grupowo, zwykle przy stołach. Stoły można ustawić w dowolnym miejscu – nawet na polu, na wybrzeżu lub w gęstym lesie. Kwestia dostarczenia mebli, namiotów i wszystkich niezbędnych produktów do lokalizacji to zadanie, które rozwiązują firmy cateringowe.
Koktajl – na imprezie nie ma stołów, a kelnerzy dostarczają napoje i rozdają wszystko gościom z tac. Wszystko jest dokładnie tak, jak widzimy w filmach.
Ślub – podobny do bankietu. Różnica polega na ustawieniu wystroju i stołu. Wszystko jest możliwe! Najważniejsze jest, aby opisać to zadanie firmie cateringowej.
Bufet – podobnie jak stół bufetowy, goście mogą zabrać napoje i pożądane przekąski ze wspólnego stołu, ale jednocześnie jedzą siedząc przy osobnym stole.
Przerwa kawowa – wydarzenie odbywa się podczas konferencji. W rzeczywistości jest to miniaturowy stół bufetowy, ponieważ jest znacznie mniej przekąsek.
Piknik – ściśle przypomina bankiet zorganizowany w naturze. Goście siedzą na pięknych dywanikach i narzutach i delektują się jedzeniem i napojami.
6. Gwiazdy są wykorzystywane do zamawiania cateringu
Najczęściej organizator koncertu otrzymuje od producenta gwiazdy przybliżone menu i szereg wymagań dotyczących sposobu podawania niektórych potraw. Zadaniem firmy cateringowej jest zaspokojenie gwiazdy i wszystkich jego zachcianek. Każdy z was może działać jak gwiazda i zamówić usługę.
7. Ślub weselny jest tańszy niż wesele w restauracji
Czy jesteś zaskoczony? Nie bądź! Faktem jest, że zamawiając całą restaurację na uroczystość, oprócz jedzenia, płacisz za wynajem nieruchomości, a także nazwę restauracji.
Firmy cateringowe nie wynajmują pokoju – nie muszą zatrzymywać pracowników. Najczęściej tworzą zespół specjalistów na konkretne wydarzenie.
8. Wynajem namiotów, naczyń
Czy chcesz zaoszczędzić jak najwięcej, przenosząc bankiet z restauracji na wieś? Oczywiście jest to możliwe! Jeśli nie potrzebujesz usług kelnera, kucharza, możesz złożyć zamówienie tylko na dostawę sprzętu. Możesz wypożyczyć namiot o wymaganej pojemności, wymaganej liczbie identycznych płyt i wymaganej liczbie urządzeń. W takim przypadku sam gotujesz jedzenie.
9. Sezonowość caters
Większość zamówień przypada na obchody Nowego Roku. Zimą noworoczne przyjęcia firmowe są stale aranżowane, a stoły są zwykle układane bezpośrednio w biurach.
Początek lata słynie z sezonu ukończenia szkoły. Wiesz jednak, że młodzi ludzie są dziś bardzo zaawansowani i znudzeni są spędzaniem czasu w restauracji. Wolą chodzić na łonie natury – jest smaczna i bardzo wygodna.
10. Ciekawa historia
W 1765 r. Kelner Boulanger otworzył w Paryżu dom z jedzeniem i zawiesił na drzwiach następujący znak:
Przyjdź do mojego domu, zmęczony żołądku, a przywrócę cię.
Fraza była tak skuteczna, że od tego czasu wszystkie domy żywności nazywane są „ restauracjami ”. Ponadto, ze względu na sławę swojego wyrobu cukierniczego, Boulanger jest także „ sprawcą ” stojącym za piekarniami zwanymi „ boulangeries ”.
Wniosek
Teraz, gdy poznałeś kilka interesujących faktów na temat cateringu. Zamów catering na jedną ze swoich specjalnych okazji już dziś, jeśli jesteś gdzieś w Australii. Mamy nadzieję, że będziesz w stanie wybrać idealne usługi cateringowe w zależności od wydarzenia i potrzeb. Powodzenia!