Przyjazne dla zdrowia zamienniki, czyli alternatywa dla popularnych produktów żywieniowych

Rosnąca świadomość społeczna w kwestii nietolerancji pokarmowych czy preferowanych sposobów żywienia sprawia, że na sklepowych półkach coraz częściej znaleźć można zamienniki rozmaitych produktów. Dziś artykuły takie jak wegetariańskie kiełbaski, przekąski bezglutenowe czy mleko bez laktozy to nie tylko popularne, ale i chętnie wybierane przez konsumentów towary. Jest to dobra wiadomość zarówno dla zwolenników zdrowych wyborów żywieniowych, jak i osób, które z różnych powodów muszą lub chcą wprowadzić do swojej diety pewne ograniczenia. Często bowiem zdarza się, że rezygnacja z pewnych składników skutkuje zauważalną poprawą samopoczucia.
Zdrowe wybory żywieniowe
Ludzie od zawsze widzieli związek między rodzajem spożywanego pokarmu a stanem zdrowia, jednak dopiero gwałtowny rozwój medycyny i nauki sprawił, że łatwiej wyodrębnić potencjalnie szkodliwe składniki zawarte w niektórych pokarmach, bądź wskazać korzystne dla organizmu związki. Osoby zmagające się z nietolerancjami pokarmowymi mają dziś do dyspozycji smaczne alternatywy, takie jak pieczywo i przekąski bezglutenowe, czy wyroby wegetariańskie, które stanowią bogate źródło białka i pierwiastków takich jak żelazo. Coraz częściej na sklepowych półkach znaleźć można również nabiał bez laktozy, co znacząco poprawia komfort życia nietolerujących jej osób. Wiele mówi się także o negatywnym wpływie żywności wysoko przetworzonej, czyli popularnych fast foodów, na ogólny stan zdrowia, w związku z czym coraz więcej konsumentów sięga po zdrowsze zamienniki. Warto przy tym wspomnieć, że dużą rolę odgrywa w tym procesie rosnąca świadomość społeczna. Jeszcze kilka lat temu rezygnacja z pewnych pokarmów wydawać się mogła fanaberią, dziś przekąski bezglutenowe czy wegańskie hamburgery widuje się coraz częściej zarówno na sklepowych półkach, jak i w restauracjach czy na przyjęciach.
Bezpieczna odmiana pieczywa
Jednym ze schorzeń, o których ostatnio coraz częściej się mówi, jest celiakia, czyli nietolerancja glutenu. Ta grupa białek znajduje się przede wszystkim w ziarnach zbóż, dlatego osobom zmagającym się z celiakią szkodzi spożywanie potraw mącznych czy pieczywa. Do objawów należą między innymi bóle brzucha, wzdęcia i zaparcia. Na szczęście szeroki wybór bułeczek, pieczywa czy przekąsek bezglutenowych sprawia, że diagnoza nie oznacza dziś rezygnacji ze smacznych i zdrowych posiłków. Na sklepowych półkach coraz częściej można też dostrzec specjalne, niezawierające glutenu mąki, co pozwoli amatorom wypieków na stworzenie ciast czy deserów, których spożycie nie przyniesie ze sobą przykrych konsekwencji. Z kolei dzięki przekąskom bezglutenowym serwowanym na przyjęciu czy domówce gospodarze mogą mieć pewność, że podają swoim gościom bezpieczne i zdrowsze od popularnych zamienników smakołyki.