Kotły warzelne i komory wędzarnicze niezbędne nie tylko w wytwórstwie mięs i wędlin

Urządzenia, dzięki którym proces produkcji wędlin i mięs nabiera profesjonalizmu i niezawodności są obecnie niezbędne, by w zakładach produkcyjnych osiągać optymalne rezultaty, a także zwiększać jakość wytwarzanych produktów. Wśród nowoczesnych urządzeń, niezbędnych we współczesnym przetwórstwie spożywczym na szczególną uwagę zasługują kotły warzelne oraz komory wędzarnicze, dostępne w kilku konfiguracjach. Ich wysoka jakość wykonania oraz udogodnienia, wpływające na uzyskanie zgodności procesu produkcyjnego z obowiązującymi przepisami gwarantują efektywność pracy i doskonałe rezultaty.
Kotły warzelne w Twoim zakładzie
Wysokiej klasy urządzenia, służące do gotowania mięsa, wyrobów wędliniarskich, garmażeryjnych, a także wytapiania tłuszczu posiadają komorę, wykonaną ze stali kwasoodpornej. Niezawodne kotły warzelne wyposażone zostały w pokrywę, która szczelnie zamyka otwór, wnętrze kotła zabezpieczone jest warstwą termoizolacji. Sterowanie wykonywane jest mikroprocesorowo, a urządzenia wyposażono w pomiar płaszcza grzewczego wody/tłuszczu oraz rdzenia gotowanego produktu. Kotły warzelne dostępne są aż w ośmiu rozmiarach (od 300 do 1200 l). Warto zwrócić uwagę na ich zasilanie, które dopasowuje się do możliwości użytkownika. Kocioł jedno lub dwukomorowy może zasilać energia elektryczna, paliwo gazowe, olej lub para wodna.
Nowoczesne komory wędzarnicze na miarę Twoich oczekiwań
Komory wędzarnicze, zabezpieczające przed działaniem klimatyzacji mięso, wędliny, sery, drób, ryby przeznaczone są do obróbki termicznej produktów. Zastosowanie komór wędzarniczych związane jest z procesem wędzenia tradycyjnego lub przyspieszonego, z dymem lub bez niego. Komory wędzarnicze wykonane są ze stali kwasoodpornej i posiadają mechanizm sterowania mikroprocesorowy. Dzięki sterownikowi urządzenie można skoordynować z komputerem, funkcja niezbędna przy prowadzeniu rejestracji procesów technologicznych.
Jaki rodzaj komory wędzarniczej będzie dla Ciebie niezbędny?
Jedno lub wielowózkowe komory wędzarnicze są urządzeniami, zasilanymi prądem, gazem lub parą. Komora defrostacyjna służy do rozmrażania bloków mięsa i ryb w szybszym czasie, porównując z naturalnym procesem rozmrażania. Komora dojrzewalnicza jest produktem, niezbędnym podczas procesu wędzenia kiełbasy lub mięs z dymem lub bez jego udziału. Urządzenie jest niezbędne w celu ochrony produktów w pomieszczeniach klimatyzowanych. Wędzenie może przebiegać tradycyjnie lub w trybie przyspieszonym. Komora wędzarniczo – parzelnicza jest urządzeniem, przystosowanym do wędzenia, pieczenia, suszenia i parzenia, a procesy, zachodzące w jej wnętrzu odbywają się dzięki zasilaniu prądem, gazem lub olejem. Niezawodne komory wędzarnicze wpływają na wysoka jakość powstałych produktów.