Jak udekorować wyroby cukiernicze?
Zbliżające się lato zapowiada wiele domowych imprez, na których chciałabyś zabłysnąć swoimi umiejętnościami kulinarnymi, ale brakuje ci weny do dekorowania? Przeczytaj ten mini-poradnik, a dowiesz się jakie są najlepsze sposoby zdobienia ciast, które sprawią, że twoje wypieki staną się ucztą nie tylko dla podniebienia, ale też dla oka.
Dekoracje sezonowe
To często najlepszy sposób na przystrajanie domowych wypieków ze względu na dostępność i także cenę pożądanych produktów. Mowa tutaj przede wszystkim o owocach w sezonie letnim i świeżych, jadalnych kwiatach np. bratkach, które bezkonkurencyjnie prezentują się na dużych tortowych ciastach jak i na mniejszych formach kulinarnych np. popularnych babeczkach z budyniem. Coraz śmielej łączy się te dwa komponenty tworząc barwne kompozycje, które nie tylko dobrze wyglądają, ale też wyśmienicie smakują. Przykłady takich ciast zobaczysz tutaj: https://slodkiepasje.pl/gallery/ciasta/. Takie rozwiązanie można śmiało polecić osobom dbającym o linię lub nie przepadającym za nadmiarem słodyczy.
Tradycyjnie i ze smakiem
Kto z sentymentem nie wspomina domowych drożdżowych ciast z kruszonką, które piekły nasze babcie lub pączków na ostatki z polewą lukrową? Najprostsze sposoby mogą okazać się strzałem w dziesiątkę. Jeżeli brakuje pomysłów na szybki i smaczny efekt domowego wypieku, warto sięgnąć po tradycyjne przepisy dekoracyjne- kruszonka, lukier, tarta czekolada czy biała polewa czekoladowa. Produkty są łatwo dostępne i samo przyrządzenie również nie zabierze dużo czasu. Nie można też zapomnieć o orzechach, które w połączeniu z polewą świetnie ukryją każdy defekt nawet najmniej udanego wypieku.
Słodko i kolorowo
To marzenie najmłodszych smakoszy, doceniane także przez dorosłych wielbicieli słodyczy. Wszystkie dodatki do wypieków, które można znaleźć na sklepowych półkach takie jak srebrne posypki, wielobarwne motyle, brokatowe płatki śniegu, cukrowe serduszka, żelki. itp., wciąż znajdują swoich amatorów. Z tego typu dekoracjami oczywiście nie wolno przesadzić, bo można uzyskać efekt odwrotny do zamierzonego, ale zabawa przy zdobieniu będzie gwarantowana. Należy pamiętać, że posypki muszą mieć odpowiednio lepki podkład, aby nie odpadły przed podaniem ciasta do stołu. Świetnie nadają się do tego różnego rodzaju polewy, specjalistyczne żele spożywcze tzw. glaze, ewentualnie twardszy i mniej kleisty marcepan lub masa cukrowa. Ciekawym dodatkiem mogą okazać się barwniki spożywcze, które dodadzą odrobiny ekstrawagancji bitej śmietanie lub polewie.
Coś dla profesjonalistów
Na tych, którzy chcieliby zainwestować więcej czasu i środków na rozwijanie swoich zdobniczych umiejętności czekają zakupy kuchennego asortymentu. Podstawowym narzędziem dekoratora ciast jest popularny rękaw lub specjalna strzykawka do wykonywania wzorów z rożnego rodzaju kremów. To narzędzie daje szerokie pole do popisu, ale wymaga nieco praktyki. Warto wspomnieć, że taki rękaw można wykonać samemu w domu, używając do tego plastikowej siatki. Wystarczy wyciąć mały otwór na jednym rogu, do środka włożyć krem i zawiązać od góry, tak aby zawartość nie wypłynęła i zacząć dekorować, ściskając woreczek. Po kilku próbach ten sposób powinien zachwycić każdą panią domu. Dekoracje w kształcie malutkich tortowych bezików lub kremowych wstążek przestają być marzeniem z okładek znanych magazynów kulinarnych, lecz zaczynają królować na stołach wytrwałych dekoratorów!
Na gotowe
To jeden z ulubionych sposób współczesnych cukierników, kulinarnych influencerów, właścicieli małych kawiarni czy cukierniczych amatorów, czyli- dekorowanie ciast gotowymi produktami np. kolorowymi makaronikami, wafelkami, żelkami marshmallows i różnego rodzaju ciasteczkami. Nie wymaga to żadnego wysiłku, może jedynie niewielkiego zmysłu kompozycji, ale to też nie jest warunek konieczny. Takie rozwiązanie pasuje do większych ciast i tortów, które nie znikną pod ciężarem dużych dekoracji. Układając taką kompozycję można zainspirować się tutaj: https://slodkiepasje.pl.
Smacznego!