Jak działa na skórę kwas salicylowy zawarty w kosmetykach?

kwas salicylowy

Kwas salicylowy to jeden z najpowszechniej stosowanych kwasów w kosmetyce. Na etykietach jego zawartość zaznacza się jako Salicylic Acid. Kwas ten należy do dość dużej grupy kwasów hydroksylowych. To jedyny kwas BHA stosowany w kosmetyce, a jego działanie jest znacznie łagodniejsze niż działanie popularnego kwasu AHA. Przyjrzyjmy się mu bliżej i zastanówmy się, jakie ma on zastosowanie w kosmetyce. Jak działa na skórę? Dlaczego się go stosuje?

Otrzymywany w naturalny sposób

Kwas salicylowy początkowo był otrzymywany z kory wierzby. Stąd też wzięła się jego nazwa, którą można skojarzyć z łacińską nazwą wierzby, czyli Salix. Później odkryto, że kwas ten znajduje się także w korze topoli, liściach brzozy, malin, kwiatach rumianku i wielu innych roślinach. Tym samym okazało się, że jego pozyskiwanie nie jest zbyt trudne, a on sam ma różnorodne i silne działanie. Kwas ten jest pierwszym lekiem, który wytwarzano na skalę przemysłową na drodze syntezy chemicznej. Obecnie wciąż cieszy się ogromną popularnością, bo nie jest wykorzystywany wyłącznie w kosmetyce. Kwas salicylowy to podstawowy składnik popularnej aspiryny. Działa on przeciwgorączkowo, przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Rozpuszczone w wodzie od kwiatów tabletki z kwasem salicylowym przedłużają ich trwałość i okres kwitnienia. Warto więc dobrze zastanowić się, jakie działanie może mieć ten związek na skórę.

Skuteczny w walce z trądzikiem

Kwas salicylowy ma potwierdzone działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Z tego powodu doskonale sprawdza się jako substancja czynna w kosmetykach przeznaczonych do walki z trądzikiem. Kwas usuwa martwy naskórek i złuszcza skórę. Dzięki temu zwęża pory, co równocześnie pomaga w pozbywaniu się zaskórniku i pojawianiu się nowych. Wspomaga on także leczenie zmian trądzikowych poprzez ich wysuszanie i łagodzenie. Skoro walczy z bakteriami, to może on likwidować przyczynę powstania zmiany, a nie jedynie poprawiać jej wygląd. Kwas salicylowy rozpuszcza się w tłuszczach. Z tego powodu może on z powodzeniem być stosowany nawet na nieoczyszczoną skórę twarzy. Bez trudu przeniknie on przez nagromadzone sebum. Oczywiście stosowanie go na czystą skórę daje dużo lepsze rezultaty, ale aplikacja na pozostałości sebum także nie jest błędem.

Wyrównanie kolorytu i wygładzanie

Kolejnym ważnym działaniem kwasu salicylowego jest jego zdolność do wyrównywania kolorytu oraz wygładzania skóry. Dzięki temu jego stosowanie może zmniejszyć widoczność niewielkich blizn. Może ono też zmniejszyć zaczerwienienia lub rumień na skórze oraz sprawić, by jej koloryt był bardziej wyrównany. To ważne działania, które są szczególnie wskazane przy cerze problematycznej. Warto też wspomnieć, że kwas wspomaga regenerację skóry i przyspiesza ją. Dzięki temu ewentualne zmiany mogą goić się szybciej. Udowodniono też, że kwas zwiększa absorpcję innych składników odżywczych przez skórę. Oznacza to, że jego używanie może potęgować działanie innych substancji zawartych w kosmetykach używanych podczas rutyny pielęgnacyjnej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.