Czy sushi jest odpowiednie dla wegetarian i wegan?

Kraków Sushi

Sushi jest tradycyjnym przysmakiem kuchni japońskiej, kojarzonym głównie z surowymi rybami i owocami morza. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że potrawa ta może równie dobrze smakować w wersji bezmięsnej. Sprawdź, jakie dodatki do sushi będą najlepszym rozwiązaniem dla wegetarian.

Czy możliwe jest sushi w wersji wege?

Standardowymi składnikami, z których składa się sushi, będą ryż, ryby, owoce morza, tofu, ziarna sezamu oraz grzyby. Dodatki, które zazwyczaj są serwowane z tą potrawą to wasabi, marynowany imbir oraz sos sojowy. Tak duża różnorodność składników i egzotyczny smak sprawiają, że sushi cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Dodatkowo duże spektrum wykorzystywanych do przygotowywania sushi produktów sprawia, że jest ono wyśmienite zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej i wegańskiej. Wystarczy jedynie pominąć ryby, mięso czy też owoce morze i zastąpić je składnikami pochodzenia roślinnego, by móc cieszyć się wspaniałym wege sushi, które trafi w gust każdego. Dodatkowo, z uwagi na brak innych dodatków odzwierzęcych w tej potrawie, po zamianie mięsa na składnik bezmięsny otrzymujemy od razu wegańską wersję sushi.

Wegańskie sushi – czy warto?

Wegetariańskie sushi to wspaniała potrawa i doskonała opcja, dla osób, które nie jedzą mięsa. Osoby mieszkające w Krakowie i jego okolicach mają szansą na wypróbowanie tego wyjątkowego smaku dzięki restauracji Sushi Friends. Na stronie www.sushifriends.com.pl lub w lokalu przy ul.Klonowica 26 (+48 736 244 188) istnieje możliwość zamówienia wegańskiego zestawu sushi w opcji 32 lub 78 sztuk, które bez wątpienia trafią w gust każdego miłośnika kuchni japońskiej.

Ryż – baza wege sushi

Podstawowym składnikiem każdej odmiany sushi jest odpowiednio dobrany ryż. Jest on na tyle istotny, ponieważ nie tylko syci i ma stosunkowo neutralny smak, ale i świetnie uwypukla charakter innych składników sushi. Najpowszechniej wykorzystywanym rodzajem ryżu jest odmiana krótkoziarnista, taka jak Koshihikari oraz Akitakomachi. Poprawnie ugotowany ryż powinien być lekko klejący, tak by łatwo formował się w rolki, sycił i dawał energię na cały dzień.

Innym, istotnym składnikiem sushi w wersji wegetariańskiej będzie nori. Są to sprasowane arkusze wodorostów o neutralnym smaku. Znacząco ułatwiają one formowanie rolek oraz zachowanie przez nie odpowiedniego kształtu. Dodatkowo nori są niezwykle bogatym źródłem białka, witamin i przeciwutleniaczy, które są doskonałym składnikiem odżywczym dla naszego organizmu.

Sushi Kraków dostawa

Najlepsze składniki wegetariańskiego sushi

Spośród ogromnej puli składników wykorzystywanych przy tworzeniu wegetariańskiego sushi na szczególną uwagę zasługują następujące produkty:

  • świeże ogórki – wydrążone, tak by pozbyć się z nich miękkiego miąższu z pestkami,
  • dojrzałe awokado – świetny składnik odżywczy, który z uwagi na neutralny smak powinien być skomponowany z wyrazistymi składnikami,
  • marynowana tykwa – ma wyraźny, słodki smak, który świetnie sprawdzi się do wypełnienia wolnej przestrzeni w rolce,
  • marynowana papryka – doda wegetariańskiemu sushi odrobiny koloru oraz sporą dawkę witaminy C,
  • blanszowana marchewka – najlepiej pokrojona w słupki,
  • marynowany lub smażony ser tofu,
  • pędy bambusa – dodatek, który nada sushi prawdziwie orientalnego smaku.

Wśród innych, równie smacznych składników wegetariańskiego sushi można wymienić marynowane szparagi, mango pokrojone w słupki, kiełki, cukinię, kiszoną rzodkiewkę oraz marynowaną rzepę.

Sushi wege na diecie

Wiele osób zastanawia się, czy wegetariańskie sushi to danie, które można spożywać w trakcie diety odchudzającej. Odpowiedź jest prosta. Z uwagi na sporą ilość świeżych i dobrych jakościowo składników, sushi wege jest doskonałym wyborem w trakcie każdej diety.