Czekoladowe babeczki z płynnym karmelem

Babeczki to prosty sposób na szybki deser. Mocno czekoladowe, wilgotne i wypełnione płynnym karmelem, który rozpływa się w ustach. To świetna alternatywa dla klasycznego ciasta z blachy, która łączy w sobie estetykę muffinek i wyjątkowy smak brownie. Z naszym przepisem zawsze wychodzą idealnie! Sprawdź, jak łatwo jak przygotować czekoladowe babeczki z płynnym karmelem!
Czekoladowe babeczki – czego będziesz potrzebować?
Do zrobienia muffinek potrzebne są tylko podstawowe składniki, które powinieneś mieć w swojej kuchni. Warto przygotować także mikser, aby uzyskać aksamitną konsystencję ciasta oraz zestaw foremek lub papilotek. Babeczki czekoladowe robi się błyskawicznie, dlatego przejście wszystkich etapów nie zajmie Ci więcej niż 45 minut. Jakie składniki musisz przygotować?
- Tabliczka czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel,
- 160 g masła,
- 150 g cukru,
- 80 g mąki tortowej,
- 5 jajek,
- tabliczka czekolady karmelowej E.Wedel.
Przed przystąpieniem do pracy możesz nastawić piekarnik do nagrzania, gdyż wyrobienie ciasta i płynnego wnętrza zajmie Ci tylko chwilę. Muffinki wypieka się w temperaturze 180 stopni z włączonym termoobiegiem. Jak zrobić czekoladowe babeczki? Pamiętaj, aby trzymać się przepisu i zrealizować wszystkie etapy według instrukcji, a na pewno wyjdą idealnie!
Czekoladowe babeczki z płynnym karmelem – przepis
- W rondelku, na małym ogniu, rozpuść masło i połamane na kawałki czekolady.
- Przelej jeszcze ciepłą masę do miski i dodawaj kolejno jajka, mąkę i cukier. Całość wymieszaj mikserem na najniższych obrotach aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Na blachę wyłóż foremki i napełnij je masą do 2/3 wysokości.
- Babeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15 minut.
- Po wyjęciu delikatnie zdejmij foremki i wyłóż muffinki na talerz.
Po lekkim ostygnięciu czekoladowe babeczki są gotowe do spożycia. Podawane na ciepło będą wypełnione płynnym, karmelowym wnętrzem, ale później też świetnie smakują! Smacznego!