Co warto wiedzieć o słodkim winie?

wino słodkie

Słodkie wino dostępne jest zarówno w formie musującej, jak i niemusującej. Jego cechą charakterystyczną jest zawartość cukru na poziomie powyżej 45 g / l. Najpopularniejsze są słodkie wina białe, ponieważ odmiany białych winogron są najbardziej podatne do akumulacji cukru. Występują także warianty różowe, a nawet czerwone.

Jak powstaje wino słodkie?

Do produkcji tego niezwykłego trunku wykorzystuje się winogrona późnego zbioru, dzięki czemu miały one wiele czasu na uzyskanie jak największej zawartości cukru. W wielu przypadkach część owoców jest już ususzona lub występuje na nich szlachetna pleśń Botrytis cinerea. Fermentacja wina jest przerywana w momencie, w którym jedynie część cukru została wykorzystana w tym procesie. Dzięki temu uzyskuje się przyjemny, słodki smak. 

Jakie są właściwości słodkiego wina? 

W winie znajdują się przeciwutleniacze, które spowalniają starzenie się. Wino wykazuje również działanie bakteriobójcze. Lampka dziennie wpływa korzystnie na działanie układu nerwowego. 
Najwięcej wartości odżywczych znajduje się zaraz pod skórką winogrona, dlatego pod względem zdrowotnym najbardziej wartościowe będą wina różowe lub czerwone. Warto jednak pamiętać, że ze względu na wysoką zawartość cukru nie jest ono polecane diabetykom i osobom na dietach odchudzających. 

Jakich rodzajów słodkiego wina warto spróbować? 

Mimo skomplikowanej produkcji, na rynku obecne są wina słodkie pochodzące z wielu różnych krajów. Ciekawą propozycją jest biały Tokai Szamorodni z Rumunii, o zrównoważonym, owocowym smaku. Miłośnicy mocnych win powinni spróbować Pinot Blanc Solaris Botritis z polskiej Winnicy Miłosz, wyprodukowanej z mieszanki winogron i rodzynek. Warto spróbować także przedstawiciela win mołdawskich – jedwabistego czerwonego Borogravi, odznaczającego się aromatami suszonych owoców i czekolady.

Z czym najlepiej serwować wino słodkie? 

Słodki smak wina doskonale łączyć się będzie z potrawami pikantnymi, słonymi i tłustymi. Warto więc poeksperymentować z różnymi rodzajami sera, przekąskami zawierającymi orzechy lub potrawami kuchni tajskiej i indyjskiej. Poleca się także parowanie z deserami owocowymi lub z dodatkiem karmelu.  Wino słodkie można podać z różnego rodzaju pastami mięsnymi i wędlinami. Takie połączenia są nie tylko bardzo smaczne, ale mogą być też doskonałym prezentem na urodziny czy ślub. Wino słodkie na każdą okazję znajdziesz na Wybieramwino.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.